En väldigt god, smakrik och vanlig kålgryta från Balkan.
Denna gryta tillagas olika från hem till till hem men bas ingredienserna  är oftast dem samma. Just denna varianten med rökta revben/bröstben och rökt sidfläsk gör jag på det sättet som jag är uppvuxen med. 
 
 
Det rökta köttet tycker jag ger den ultimata smakupplevelsen i denna rätt. Men den är åter igen smaksak. 
 
Annars brukar man även tillaga med grytbitar, grishals eller helt enkelt kött man tycker om eller helt vegetarisk. 
 
Prova ! Väldigt gott. 
 
 
Så här gör jag: 
 
Kålgryta med rökta revben/bröstben och rökt sidfläsk.
 
Recept. 
1 st kålhuvud ca 1- 1 1/2 kg 
Ca 600 g rökta revben/bröstben 
Ca 200 g rökt sidfläsk
2 gul lök- stora  ( eller 3 mindre) 
2 morötter- stora ( eller 3 mindre)
2 dl passerade tomater. 
2 lagerblad
pepparkorn efter tycke.
2 msk vegeta
Salt
Peppar
3 tsk aleva paprika ( mald paprikapulver från balkan) 
Rapsolja till stekning.
 
Förberedelse
Gör så här: 
Dela kålhuvudet på två delar och ta bort roten.
Skiva halvorna först på längden sen på tvären. Då får du lagom stora bitar.
 
Fin hacka löken och morötterna. 
 
Dela revbenen/bröstbenen i mindre bitar och skiva sidfläsket. 
 
Ta fram en stekpanna och fräs löken tills den mjuknar något.
Tillsätt morötterna och fräs ytterligare en stund. 
Ta av från plattan. 
 
Ta fram en stor kastrull och ringla lite rapsolja i botten. 
Lägg i ca hälften av kålen.
Strö över ca hälften av lök/morötterna, en msk vegeta, och  en tsk paprikapulver, lite salt några pepparkorn och ett lagerblad. 
Lägg hälften av köttbitarna/sidfläsket och ringla över ca 1 dl passerade tomater. 
 
Upprepa detta steget med ett lager till. 
 
(Tänk på att inte salta för mycket då även köttet tillför sälta.
Utan smaka av under kokningen.) 
 
Häll i vatten så att det nästan täcker ända upp och koka upp på högre värme. 
 
 
När det börjar koka så sänker du värmen och lägger på lock. 
Koka på svag värme. Ca 75 minuter. 
 
Nu kan du antingen göra en redning som jag brukar göra. 
Genom att hetta upp 2 msk rapsolja i en kastrull. När oljan är het tillsätter du 1 msk mjöl och blandar tills mjölen  tar färg. Tillsätt 1 tsk paprika pulver och rör runt. 
Tillsätt även 1 dl av kålspadet i gryta. 
Blanda snabbt och ös ner redningen i kastrullen. 
Rör runt och låt det puttra ca 30 minuter till. ( jag vill ha min kål riktigt mjuk) 
Smaka av och tillsätt mer, salt, peppar eller vegeta om det behövs. 
 
Eller så gör du snabb varianten genom att blanda 1 msk mjöl med lite vatten och häller ner i grytan. 
 
Servera gärna med ett gott lantbröd. 
 
Smaklig spis :)